Duyurular

Duyurular

  • 04.12.2022
    • 2023 Uzay Bilimleri Vizyonu: Doğu Anadolu Gözlemevi | Canlı Yayın-AstroBilgi

      • 29.10.2022
      • 25.03.2022
        • Proje ve Patent Ödülleri Sahiplerini Buldu
          2020 ve 2021 yıllarında bilimsel proje gerçekleştiren ve patent almaya hak kazanan Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerini ödül töreni düzenlendi. Bu törende Dr. Onur Şatır da ödül aldı.

          Devamı ..
      • 22.03.2022
        • ANTARTİKA’DAN ERZURUM’A GETİRİLEN NUMUNELER LABATATUVARDA İNCELENİYOR
          Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ni tamamlayan ve Erzurum’a dönen Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karadayı ile Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdür Yardımcısı Dr. Onur Şatır, Horseshoe Adası’ndaki gözlem ve çalışmalarını anlattı.

          Devamı ..
      • 15.03.2022
        • theanatoliapost.com;
          Astrofizikçi Dr. Onur Şatır, “Antarktika dünyadaki en iyi astronomik bölge. Kıtanın bir çok yerinde, yüksek rakımlarda, kuru atmosferde, uzun gecelerde astronomik gözlemler yapılabilmekte” dedi.6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında “beyaz kıtaya” giden ve 8 Mart’ta Türkiye’ye dönen bilim insanları, Türkiye’den yaklaşık 14 bin kilometre uzaklıkta ve zorlu şartlarda çalışmalarını tamamladı.

          Devamı ..
      • 01.03.2022
        • Türkiye’nin En Kapsamlı Gökbilim Etkinliği Erzurum’da Yapılacak.
          Erzurum’da gerçekleştirilen Kış Bilim Festivali’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2022 yılında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Gökyüzü Gözlem Şenliğinin de Erzurum’da yapılacağı müjdesini verdi.

          Devamı ..
      • 22.01.2022
        • 6.Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde görev alacak kutup araştırmacılarımız, yerli ve milli teknolojilerle donatılmış teçhizatlarımız ile yola çıktı. Her keşif, iklim değişikliğine karşı bir kalkan görevi görerek sürdürülebilir bir geleceğin yol haritasını çizecek. Dr. Onur Şatır ATASAM’ı temsilen, projemizle bu araştırmacılar arasında yer almaktadır.

          Prof. Dr. Hasan MANDAL’ın açıklaması
      • 16.01.2022
        • DAG YERLEŞKESİNDE KOZMİK IŞIN ÖLÇÜMLERİ BAŞLADI.Kozmik ışınların ölçümü ve analizi kapsamında, Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) bünyesinde yürütülen çalışmalarla kozmik ışın dedektörleri hem Atatürk Üniversitesi yerleşkesine hem de Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) yerleşkesine kuruldu. Kozmik ışınlar uzaydan Dünya’ya bir yağmur duşu gibi gelen yüklü parçacıklardır. Bu parçacıkların tespiti hem astrofizik hem de yüksek enerji fiziği açısından büyük önem arz etmektedir. ATASAM’da kurulan sistemler, organik plastik sintilatör, fotoçoğaltıcı tüpler ve elektronik okuma kartları (readout) kullanılarak oluşturuldu. İlk veriler, ATASAM binasında bulunan elektronik laboratuvarında alınmaya başlandı.

          Çalışmanın tüm ekipmanları ATASAM, DAG projesi ve Atatürk Üniversitesi BAP desteği kapsamında temin edildi. Bu çalışma aynı zamanda Atatürk Üniversitesi – Fen Fakültesi – Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Arş. Gör. Ahmet POLATOĞLU’nun da doktora tezi olarak yürütülmektedir. Bu tezin danışmanlığını Prof. Dr. Cahit YEŞİLYAPRAK ve eş danışmanlığını ise Marmara Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Prof. Dr. Mithat KAYA yürütmektedir. İlk veriler, Ocak 2022 itibariyle alınmaya başlanmış olup; eş zamanlı DAG yerleşkesinde de alınmaktadır. Çok yakın bir zamanda Antarktika’daki Türk bilim üssünde de yine ATASAM bünyesinde yürütülen 1001 projesi kapsamında veri alınması sağlanacaktır. Türkiye’de ilk defa 3170 metre gibi yüksek bir rakımda kozmik ışın ölçümleri 7/24 olarak uzun süreli yapılacaktır. Yine ilk defa Türkiye’deki bir gözlemevi yerleşkesinde ve yıl sonunda ilk ışığının alınması planlanan DAG Teleskobu yakınında astronomik gözlemler ile eş zamanlı çalışacak bir kozmik ışın dedektörü kurulmuş olmaktadır. Bu alanda benzer çalışmalar için gerekli altyapı çalışmaları da tamamlanmış olup; farklı kozmik ışın çalışmaları için iyi bir fırsat oluşturulmuştur.

          Kozmik ışın tespit çalışması “zero suppression method” ve “time of flight (tof)” yöntemi ile tespit edilmekte olup; üst üste belirli mesafelerde yerleştirilen dedektörlerin sürekli veri alınması yöntemine dayanmaktadır. Türkiye’nin en büyük ve Avrupa’nın sayılı teleskoplarından birini (DAG Teleskobu) barındıracak DAG yerleşkesinde sürekli çalışacak olan kozmik ışın dedektör sistemi, uzayın derinliklerinden gelen kozmik parçacıkları tespit edeceği gibi astronomik açıdan gözlemsel verilerde ortaya çıkan ve görüntülerden zaman zaman temizlenmesi gereken kozmik etkilerin zamansal boyutta değişimini ve Güneş gibi farklı türden gökcisimlerinden (nova, süpernova, aktif galaktik çekirdekler gibi) kaynaklı kozmik parçacıkların da tespit edilmesine katkı sağlaması planlanmaktadır.
      • 31.10.2021
        • ATASAM’ın Sponsorluğu ve Desteğiyle, Prof.Dr. Cahit Yeşilyaprak’ın Danışmanlığında Atatürk Üniversitesi Altair Roket Takımı Son Hazırlıklarını Tamamlayarak Final İçin Yola Çıkacak.
          ABD’de düzenlenen ve dünyanın en prestijli roket yarışması olan Üniversitelerarası Roket Mühendisliği Yarışması’nda (Intercollegiate Rocket Engineering Competition-IREC) başvuru aşamasını geçen Altair Rocket Team, finalde yarışmaya hak kazandı.
          Devamı ..
      • 04.10.2021
        • PATENT ÖDÜLÜ 2021Türk Patent ve Marka Kurumunun (TÜRKPATENT) 2016’dan bu yana her yıl düzenlediği Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası buluş fuarı niteliğindeki İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF’21), TEKNOFEST kapsamında Atatürk Havalimanında gerçekleşti. Çeşitli bilimsel projelerle yarışmaya katılan Atatürk Üniversitesi 1 altın, 2 gümüş ve 4 bronz ile toplamda 7 madalyayla yarışmaya damga vurdu.

          Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı ve ATASAM Müdürü Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak ile aynı anabilim dalında Dr yapan Murat Koçak’ın “Akıllı, Uyarlanabilir Dalga Boylu Aydınlatma Sistemi” buluşu, bronz madalya almıştır.
          Devamı ..
          Patent_Odulu_2021
          Patent_Odulu_2021_2