haber_2022

• 20.07.2022
    • Erzurum Gökyüzü Gözlem Etkinliği Tanıtım Videosu
  • 16.07.2022
    • İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Aliş:

James Webb Uzay Teleskobu’nun heyecanının bir benzerini yakın zamanda biz de yaşayacağız. Şu anda kurulumu devam eden ve tamamlanmak üzere olan Türkiye’nin en büyük temel bilim projesi Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) projesi Erzurum’da yükseliyor. DAG teleskobunun bizim için önemi Türkiye’de ilk kez kırmızı bölgede çalışacak olan teleskop olması. DAG Teleskobu ile birlikte James Webb Uzay Teleskobu’nun gördüğü bölgeleri görmeye ve çalışmaya başlayacağız. Tabi ki biz Dünya konuşlu bir teleskop olduğumuz için atmosferin etkilerine mağruz kalacağız. Bunları aşmak için de yine Türkiye’de yerli bir teknoloji ile, Işık Üniversitesinde Türk bilim insanları, mühendisler tarafından gerçekleştirilmiş bir tasarım olan “Adaptif Optik” denilen bir optik sistemi de beraber kullanarak atmosfer etkilerini arındırmaya çalışacağız.

• 15.01.2022
    • 15 Ocak’ta saat 07:27’de (TR) meydana gelen, Tonga’da bulunan Hunga yanardağının patlamasının yarattığı şok dalgalarının atmosfer basıncındaki değişim DAG’da bulunan sensörlerimizde gözlendi.
      Patlamadan 12 saat 14 dakika sonra (19:13) şok dalgaları sensörlerimize ulaştı. Hunga yanardağı, DAG’dan 15924 km uzaklıkta bulunmaktadır. Şok dalgalarının ilerleme hızı yaklaşık olarak 1301.69 km/saat olarak hesaplanmıştır.